середа, 17 жовтня 2012 07:30

Мотивація кандидата важливіша за його професіоналізм

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Більшість кандидатів у народні депутати не мають ідей, які можна запропонувати виборцям, і які б їх зацікавили. Логіка політиків проста: у мене є кошти на цю кампанію, а справа технолога конвертувати готівку в голос виборця. У результаті на голови громадян за короткий період передвиборної кампанії звалюється великий арсенал маніпуляцій їхньою свідомістю. Тож пропоную наступні рекомендації щодо самозахисту виборця від політтехнологій.

1. Вибирати свого представника в парламент. Людину, яка найбільше буде представляти ваші інтереси, а не власні, корпоративні чи партійні. Хороший депутат — не політик і не державний діяч. Це технічна посада провідника рішень виборця.

2. Мотивація кандидата важливіша за його професіоналізм. Оскільки ідеальний депутат — це представник інтересів виборця, тому останнє, на що потрібно звертати увагу — освіта кандидата і його професійні якості. Краще вибрати прибиральницю з мотивацією бути представником громадян, ніж кандидата з блискучою освітою і кар'єрою, але з іншим мотивом.

3. Не голосувати за чиновників і висуванців великого бізнесу. Вони звикли командувати в ієрархічній системі управління, а не представляти інтереси простих людей. Депутати мають бути здатні протистояти адміністративному, фінансовому та кримінальному тискові зацікавлених груп. Крім того, інтереси великого бізнесу багато в чому суперечать інтересам виборців.

4. Не вибирати депутатів, які балотуються на третю і більше каденцію. Який би хороший не був народний обранець, але за два терміни в парламенті він неминуче відривається від інтересів і турбот виборців. Дайте хорошому депутату відпочити.

5. Не вірте соціологічним опитуванням. Використання соціології в якості політичної технології набуває дедалі більшого розмаху. Часто за допомогою замовних досліджень переконують більшу частину виборців, що певний кандидат є не прохідним і його поразка практично забезпечена. Перемога чи невдача кандидатів залежить тільки від вашого вибору.

6. Не вірте рекламі. Кандидат, який має мотивацію стати вашим представником в парламенті, не буде, чи скоріше не зможе, витрачати кошти на зовнішню або телевізійну рекламу. Тому користуйтеся простим правилом: побачили біґ-борд чи розтяжку з фото кандидата — не голосуйте за нього, незважаючи на його політичні декларації та обіцянки.

7. Не вибирайте родичів. Парламент — це орган представницької демократії вільних і рівноправних громадян, а не місце для сімейних династій. Це стосується й партійних списків. Враховуючи, що родичі й куми намагаються потрапити в Раду часто під різними прізвищами, проявіть наполегливість і знайдіть відповідну інформацію про кандидата.

8. На мажоритарних округах не вибирайте за партійною приналежністю. Величезна частка виборців не знає, що за партійними списками можна проголосувати за одну партію, а в мажоритарному окрузі за кандидата від іншої партії або й за самовисуванця. Не обмежуйте свій вибір. Це найпростіша рекомендація.

9. Не бійтеся, що хтось зможе проконтролювати ваш вибір. Багато кандидатів із чиновників, власників і керівників великих підприємств погрозами намагаються змусити своїх підлеглих голосувати за них. Влада, яка обіцяла проведення чесних виборів, на це старанно заплющує очі. Не бійтеся голосувати проти свого начальства і його кандидатів. Про це ніхто й ніколи не дізнається.

10. Робіть свій вибір заздалегідь. До того часу, коли на виборців обрушиться основний потік маніпулятивних технологій.

11. Менше дивіться телевізор напередодні виборів. У тих, хто переглядає телепередачі понад годину на день, практично немає шансів зробити усвідомлений вибір, про який вони в майбутньому не будуть шкодувати.

12. Не продавайте свій голос. У результаті вийде собі дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Мотивація кандидата важливіша за його професіоналізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути